1 photo

Het Belfort mag dan blikvanger van de Bovenstad zijn, de Place du Chapitre is de ruimte waar het leven zich afspeelt, al van bij het prille begin.

De site vormde aanvankelijk het religieuze hart van de opkomende stad, met een in hoofdzaak religieuze roeping. Hier werd immers, in de 12e eeuw al, de collegiale kerk Saint Théodard gebouwd.

Dat hart kreeg vervolgens een meer wereldlijke invulling toen het gebouw anno 1811 werd afgebroken op bevel van burgemeester Martin. Hij wilde er een “dansplein” van maken dat in 1813 werd omgedoopt tot “Place Napoléon”.

Het plein werd dus een gezellige ontmoetingsplaats die in 1878 werd bekroond met de bouw van een kiosk die pas in 1971 werd afgebroken. Het plein, dat ooit het toneel was van grote gebeurtenissen die de geschiedenis van Thuin hebben ingekleurd – koloniale tentoonstelling, bezoek van de koning, concerten, kerstsfeer, Fêtes de la Musique, sportactiviteiten, kreeg een tijdlang een triest bestaan als parking.

Maar het plein vormt vooral het hart van de Thudinische folklore, met de folkloristische optocht van Sint-Rochus die start op vrijdag en er eindigt op maandag …

Oeuvre(s) exposée(s)

Met de steun van onze partners