De heilige Rochus van Montpellier wordt niet alleen vereerd tijdens de beroemde stoeten in de regio Entre-Sambre-et-Meuse, maar bekleedt ook een belangrijke positie in de gemeente Thuin. Aan het raam van zowat elk huis hangt tijdens de maand mei een affiche voor de optocht en binnen is overal wel een beeltenis te vinden van de heilige in gips, hout of kunsthars. Vreemd genoeg is de figuur van ‘Saint Roch’ echter nauwelijks aanwezig in de openbare ruimte van de stad.
Om die leemte op te vullen ging Emilio López-Menchero de uitdaging aan en creëerde hij een werk gewijd aan de heilige Rochus. Daarbij stelde hij echter één belangrijke voorwaarde. De inwoners van Thuin, die allemaal een heel eigen, unieke relatie hebben met de heilige, moesten actief bijdragen aan de totstandkoming van het werk.
In symbiose met Thuin gaf Emilio López-Menchero op die manier uiting aan tal van individuele verhalen, waarin Rochus al dan niet als heilige, als universeel of net heel lokaal symbool, allerlei gezichten aanneemt en personages belichaamt. Die lange vertelling, het resultaat van onderling verweven concepten en in elkaar overvloeiende woorden, loopt voortaan langs de steegjes, postys en trappen van de gemeente, gegraveerd op de leuning aan de muren van de hangende tuinen. Ze begeleidt wandelingen en uitstapjes en wordt gekoesterd door nieuwsgierige handen en blikken, die gretig op zoek gaan naar de persoonlijke en collectieve relatie met de patroonheilige van Thuin.
Emilio López-Menchero (Mol, 1960) is architect, beeldhouwer, schilder en performer. In zijn werk focust hij op de relatie tussen lichaam en identiteit, zowel van hemzelf als van de persoonlijkheden aan wie hij graag gestalte geeft, zoals Picasso, Balzac of Frida Kahlo. Emilio López-Menchero confronteert, experimenteert en tast daarbij de grenzen van de provocatie af. In zijn verkenning van kunst die beroert, verrijkt hij de openbare ruimte met vaak monumentale interventies, waarbij hij de betekenis van het werk in zijn context onderzoekt en met zijn genereuze totaalbenadering de toeschouwers al snel meekrijgt in zijn denkwereld.